Sociálne siete

Veda a technika

Vede sa podľa Šajgalíka tento rok darilo, paradoxne aj vďaka pandémii

Vede sa v roku 2020 darilo, paradoxne aj vďaka pandémii.

Zverejnené:

Upravené: 26. decembra 2020 o 11:00

1714

large sajgalik aec
ZDROJ: Na snímke Pavol Šajgalík, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

26. december 2020 11:15 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Vede sa v roku 2020 darilo, paradoxne aj vďaka pandémii. Uviedol to pre agentúru SITA predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík. Poukázal napríklad na spoluprácu Biomedicínskeho Centra (BMC) SAV s Prírodovedeckou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave a spoločnosťou MultiplexDX, z ktorej vznikli slovenské PCR testy. Vyzdvihol taktiež kooperáciu Neuroimunologického ústavu spolu s BMC SAV a firmou Axon Neuroscience na vývoji vakcíny proti vírusu COVID-19. Šajgalík považuje za pozitívny príklad v roku 2020 výskumy súvisiace s pandémiou. Za možný neúspech označil stav, ktorý sám nevníma ako príznačný stav roku 2020, a to, že Slovensko nevie zabrániť úniku tých najlepších do zahraničia.

Šajgalík poznamenal, že úspechy zaznamenali aj v nemedicínskych ústavoch SAV a nie všetky súviseli s pandémiou. Vyzdvihol napríklad technológiu čistenia podzemných vôd využitím pokročilých elektrooxidačných a membránových procesov, bez tvorby vedľajších produktov, ktorú vyvinul Ústav geotechniky SAV. Ten v tomto roku vykonal úspešné laboratórne testy pod skládkou v bratislavskej Vrakuni. Poukázal tiež na úspech Parazitologického ústavu SAV, ktorý vyvinul originálnu diferenciálnu diagnostiku pásomnice dlhej a pásomnice obyčajnej, a to pomocou štandardizovaných molekulárnych markerov. Zároveň podotkol, že Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV vypracoval terminologickú databázu, ktorú rozšíril aj o termíny súvisiace s novým kmeňom koronavírusu. „V snahe nevymedziť túto problematiku príliš úzko, sa táto databáza nazýva ‚Epidemiológia a imunológia‘, zahŕňa aj príbuzné oblasti mikrobiológie, chémie, biochémie, farmakológie, ale aj štatistiky a demografie,“ priblížil.

Predseda SAV v hodnotení súčasného vedenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poukázal na to, že v porovnaní s tým bývalým je komunikácia výrazne lepšia. Za nadštandardné považuje to, že agendu vedy prevzal „kvalifikovaný a zorientovaný štátny tajomník“, vedec Ľudovít Paulis (SaS). „Nie je v silách samotného ministra školstva, primárne v súčasnosti v nesmierne komplikovanej dobe, riešiť súbežne všetky problémy ministerstva, od škôlok po univerzity, od športu až po vedu,“ konštatoval. Dodal, že Paulis sa živo zaujímal o aktivity SAV už počas prvej vlny pandémie a osobne sa zúčastnil na jednom z prvých zasadnutí Krízového štábu SAV.

Doplnil, že akadémia vied sa bude v budúcom roku pripravovať na svoju transformáciu na verejnú výskumnú inštitúciu. Šajgalík taktiež podotkol, že v tomto procese je práve ministerstvo predkladateľom zákona. „Aj pre našu skúsenosť so zmarenou transformáciou SAV v roku 2018 sa na tento krok pripravujeme veľmi zodpovedne. Ale vzhľadom na dobrú komunikáciu a súčinnosť ministerstva s orgánmi SAV verím, že tento pre SAV asi najvýznamnejší krok od roku 1989, bude tentoraz úspešný,“ zhodnotil.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA