Sociálne siete

Ekonomika

Takmer tri štvrtiny nahlásených hromadných prepúšťaní v roku 2020 sa podarilo odvrátiť

Takmer tri štvrtiny nahlásených hromadných prepúšťaní v roku 2020 sa podarilo odvrátiť

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 12:13

255

large krajniak dd
ZDROJ: Minister Milan Krajniak, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

22. január 2021 12:13 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Takmer tri štvrtiny (72 %) nahlásených hromadných prepúšťaní v roku 2020 sa podarilo odvrátiť, pričom trh práce bol v druhom polroku stabilný. Informoval o tom v piatok na tlačovom brífingu minister práce Milan Krajniak. Slovensko malo nahlásených počas pandémie v minulom roku viac ako 10 000 prepúšťaní, no z tohto počtu sa zrealizovalo prepustenie u 2 829 ľudí. „Nezamestnanosť v druhom polroku nestúpala, pretože sme prijali aktívne opatrenia. V júli sme mali nezamestnanosť 7,65 %, na konci roku 2020 to bolo 7,57 %,“ konštatoval Krajniak.

Minister práce zdôvodňuje tieto čísla a stabilizovanie trhu práce opatrením prvá pomoc a prvá pomoc+, cez ktoré bolo ľuďom vyplatených už viac ako 843 mil. eur. Do októbra 2020 sa vyplatilo viac ako 659 mil. eur z prvej pomoci a z prvej pomoci+ viac ako 186 mil. eur. „V druhej vlne pandémie je počet prepustených na úrovni iba 10 % z prvej vlny. Môže za to aj rozdiel v prvej pomoci, ktorá bola v prvej vlne v priemernej výške 300 eur a v druhej už 458 eur. Splnilo to účel, pre ktorý sme pôvodnú výšku pomoci navyšovali,“ doplnil Krajniak.

V prvej vlne podľa Milana Krajniaka panovala medzi zamestnávateľmi aj panika z nepoznaného. Niekedy zbytočne zatvárali prevádzky a prepúšťali. To sa už v druhej vlne neopakuje. „Ľuďom, ktorí napriek všetkému prišli o prácu, sa snažíme pomôcť cez rôzne opatrenia, napríklad cez program reštart. Takýchto ľudí budeme podporovať niekoľko mesiacov (pravdepodobne rok) sumou približne 122 eur, ak si nájdu prácu. Ďalších šesť mesiacov budú k platu dostávať polovicu, teda 61 eur. No máme aj ďalšie opatrenia pre živnostníkov, či zamestnávateľov,“ dodal Krajniak.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA