Sociálne siete

DOMOV

Saková sa chce na prípad Lučanského pýtať aj orgánov činných v trestnom konaní

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 9:49

254

large sakova daf
ZDROJ: Denisa Saková, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

8. január 2021 10:04 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Opozičná poslankyňa Denisa Saková (nezaradená) a členka strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) sa chce v súvislosti s prípadom bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského pýtať otázky aj vyšetrovateľa, dozorového prokurátora a sudkyne, ktorá rozhodla o jeho väzbe. Uviedla to ešte vo štvrtok 7. januára večer po skončení parlamentného branno-bezpečnostného výboru. Na výbore, ktorý sa zaoberal práve úmrtím bývalého šéfa polície, sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka, odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan či riaditeľ prešovskej väznice Norbert Kundák. Podľa Sakovej však nemohli zodpovedať všetky otázky, ktoré opoziční poslanci o prípade mali.

Bývalá ministerka vnútra sa chce pýtať napríklad to, prečo Lučanskému nebola umožnená komunikácia s rodinou. „Boli zakázané nejaké listové zásielky, boli nedoručené, takže tam sa musíme pýtať orgánov činných v trestnom konaní, čo sa tam udialo a aké boli dôvody,“ povedala Saková. Rovnako podľa nej po zranení začiatkom decembra nebolo Lučanskému umožnené telefonovať s manželkou. Jeho žiadosť bola pritom podľa Sakovej zamietnutá bezdôvodne. „Musíme sa asi pýtať pána vyšetrovateľa, aké dôvody mal, keďže ich tam neuviedol,“ povedala.

Sakovú takisto zaujíma, prečo bol Lučanský umiestnený do väzby v Prešove, keďže tamojší ústav je po košickom druhý kapacitne najvyťaženejší na Slovensku. „Tam je otázka, prečo generál Lučanský išiel do druhej napreplnenenjšej väznice na Slovensku, či to skutočne súvisí s tým, že je to najďalej od jeho domova a tým mu bol znemožnený prístup k obhajobe,“ dodala. Doplnila, že v tomto prípade išlo o rozhodnutie sudkyne.

Bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Vo väzbe bol pre obvinenie v kauze Judáš.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA