Sociálne siete

DOMOV

Protesty nemali nič spoločné s pokojným prejavom, tvrdí minister Mikulec

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:39

974

large protest November Urad Vlady efdad
ZDROJ: GlobalNews.sk/Martina Baumann

REKLAMA

18. november 2020 09:57 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Protesty v utorok 17. novembra nemali nič spoločné s pokojným prejavom. Pred rokovaním vlády to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s tým, že tam boli ľudia, ktorí chceli vyprovokovať násilie a bitky a používali pyrotechniku.

„Ľudia sú identifikovaní, páchatelia sú identifikovaní, niektorí budú riešení v ďalších konaniach,” povedal šéf rezortu vnútra. Podotkol, že im hrozí trestné stíhanie za útok na verejného činiteľa, kde je trestná sadzba 24 rokov. „My budeme v tomto veľmi dôkladní a prísni,” uzavrel.

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestovali proti súčasným opatreniam vlády tisíce ľudí. Pripojili sa k nim aj protestujúci spred Úradu vlády SR či futbaloví Ultras. Tí pred Úradom vlády SR hádzali delobuchy, niektorí sa snažili zhodiť aj zátarasy oddeľujúce protestujúcich od sídla vlády. Medzi rečníkmi pred Prezidentským palácom vystúpili poslanci Národnej rady SR Marian Kotleba a Milan Mazurek (obaja ĽSNS), bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Čarnogurský, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička či syn bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu Pavol Slota.

Zranili jedného policajta

Pri útokoch zúčastnených osôb počas neohlásených zhromaždení včera v Bratislave bol zranený jeden príslušník Policajného zboru. Ako ďalej na sociálnej sieti informuje bratislavská polícia, zhromaždenia sa uskutočnili na Námestí SNP, Hodžovom námestí, Predstaničnom námestí, Námestí slobody a aj pred budovou Národnej rady SR. „Na zhromaždeniach sa zúčastnili aj prívrženci krajnej pravice ako aj rizikoví športoví fanúšikovia z Ultras skupín. Verejný poriadok bol narušený na Námestí slobody a na Hodžovom námestí, preto bola polícia nútená použiť donucovacie prostriedky,” uviedla polícia.

Polícia ďalej uvádza, že sa v súvislosti so zhromaždeniami zaoberá dokumentovaním prípadov podozrenia z útokov na verejného činiteľa. „Počas konania zhromaždení hádzali niektoré zúčastnené osoby po policajtoch rôzne predmety okrem iného aj nôž. Polícia sa taktiež zaoberá priestupkami, ktoré budú predmetom dokazovania,” konštatujú policajti. Zároveň bolo na policajné oddelenia v súvislosti s udalosťami predvedených viacero osôb. „Tie boli po vykonaní potrebných úkonov prepustené na slobodu. Naďalej sú však zadržané dve osoby, ktoré sú podozrivé zo spáchania trestných činov. Vyšetrovanie prebieha,” dodala polícia.

Minister vnútra Roman Mikulec v tejto súvislosti napísal, že strávil niekoľko hodín na operačnom centre Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava. „Videl som profesionalitu, zodpovednosť a chladné hlavy. Priamo tam a samozrejme, v teréne,” zdôraznil s tým, že policajti pri zvládaní situácie ukázali, že si zaslúžia nielen vďaku, ale aj uznanie a obdiv. „Ďakujem vám, že ste sa nenechali vyprovokovať osobami, ktoré chceli dnešný sviatok zneužiť na vyvolanie konfliktov. Ktoré mali potrebu do mikrofónov nadávať, burcovať, spochybňovať, obviňovať, konšpirovať, no zabudli na jedno. Ponúknuť riešenie,” skonštatoval.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) zneužívanie hodnôt slobody a demokracie na šírenie extrémizmu, na ohrozovanie majetku či dokonca zdravia občanov, alebo na násilnú snahu o zmenu režimu nie je demokracia a sloboda. „To je porušovanie ústavy a zákonov. Špeciálne v období, keď je nielen Slovenská republika, ale v podstate takmer celý svet zasiahnutý pandémiou, ktorá zabíja milióny ľudí a vyžaduje si zásadné opatrenia,” napísal. Zároveň pripustil, že opatrenia, obyvateľstvo obmedzujú. Situácia však ich zrušenie ešte neumožňuje.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA